Laat je aanraken. doe eens gek en kies voor voetreflex

Voetenaanraking als medicijn: dit is hoe een voetenmassage en voetreflex helpt bij depressie.

Bij een depressie denk je al snel aan mentale symptomen zoals somberheid, angst en verdriet. In hun boek Huidhonger benadrukken Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis dat een depressie net zo goed een ‘lijfziekte’ is. In een effectieve behandeling voor depressie moet zeker óók aandacht worden besteed aan de lichamelijke manifestaties ervan. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat voetreflex- en massagetherapie zowel fysieke als mentale symptomen van depressie sterk kan verlichten. 

Pas sinds ongeveer twintig jaar wordt er serieus onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van massagetherapie bij depressie. Inmiddels is uit meerdere onderzoeken gebleken dat voetreflex- en massages symptomen als pijn, depressie, angst en vermoeidheid kunnen verzachten. Een voetreflex- en massage van 60 minuten is ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen de therapeut, behandelaar en de depressieve patiënt. Eenzelfde therapeut, behandelaar bezoeken gedurende een aantal weken is daarom het beste. Voetreflex- en massagetherapie bij depressie is trouwens ook een heel goed alternatief voor lichaamsbeweging, wat eveneens depressieve symptomen kan verlichten maar vaak enorm veel inzet en energie vergt van de depressieve persoon.

TWEE KERNSYMPTOMEN

Voordat we kijken hoe dat helende effect van voetreflex- massagetherapie ontstaat: Welke symptomen verzacht het nou eigenlijk? Hoe uit een depressie zich in je lijf? Twee kernsymptomen van depressie zijn ‘anhedonie’ en ‘vitale remming’. Anhedonie houdt in: het onvermogen om vreugde te ervaren. De depressieve persoon ervaart prikkels die gewoonlijk plezierig zijn (lekker eten, een mooi concert meemaken), niet meer als positief. Er is geen geluksbeleving en soms ook geen pijnbeleving, alleen maar gevoelloosheid. En, erg belangrijk: dat is niet alleen in het hoofd zo, maar in het gehele zenuwstelsel. Geen vlinders in je buik, kippenvel, tranen van geluk of een spontane brede glimlach.

VITALE REMMING

Het andere kernsymptoom, vitale remming, verwijst naar een ‘niet-willen’ en ‘niet-kunnen’. Fysiek uit zich dat in een stijf lichaam, stoornissen van de spijsvertering, seksualiteit of doorbloeding, zware benen of armen, traagheid, kou en allerlei verschillende pijnsymptomen. De auteurs van het boek Huidhonger hebben zelf bij depressieve patiënten vaak verkrampingen in de nek-, schouder- en rugspieren waargenomen, evenals een oppervlakkige ademhaling en pijn op de borst. Bovenstaande symptomen kunnen dus verlicht worden door massagetherapie. Hoe kan dat eigenlijk? Blokkeert anhedonie bijvoorbeeld niet elke positieve prikkel die zou ontstaan bij helende aanraking? Müller-Oerlinghausen en Kiebgis geven twee mogelijke verklaringen voor het heilzame effect van voetreflex- en massages.

INTEROCEPTIE EN PSYCHISCH WELZIJN

Ten eerste stimuleert helende aanraking via de huid bepaalde zenuwvezels, die op hun beurt zorgen voor regulering in de interoceptie. Via interoceptie word je je gewaar van je innerlijke lichaam: je registreert dorst, honger, opwinding, pijn, ziektesymptomen en nog veel meer. Interoceptie is dus een ‘lichamelijk waarnemen’. Samen met andere vormen van waarneming bepaalt het of en hoe je je ‘lichaams-ik’, zoals de auteurs van Huidhonger het noemen, ervaart. Die ervaring speelt een grote rol in je psychische welzijn en kan via massagetherapie worden hersteld. De gevoelloosheid die men bij anhedonie ervaart, neemt dus af. Bovendien ontstaat er niet alleen opnieuw ervaring an sich, maar kan een patiënt na verloop van tijd weer positieve prikkels ervaren.

DE GROTE VERLICHTER: OXYTOCINE

Zoals je misschien weet, wordt oxytocine ook wel het ‘gelukshormoon’ of ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het zou ons sociale gedrag verbeteren, bijvoorbeeld door een wederzijds vertrouwen tussen twee mensen te creëren. Het werkt ook ontspannend en remt pijnprikkels. Oxytocine ontstaat in allerlei verschillende situaties, en één belangrijke daarvan is bij zachte, ritmische huidaanrakingen. In dit geval zou het effect zelfs nog wel eens sterker kunnen zijn wanneer hele vertrouwde hangen die aanrakingen brengen. Ben je dus zelf depressief of heb je iemand in je naaste omgeving die aan een depressie lijdt? Zorgvuldige stimulering van de huid zou weleens een magisch medicijn kunnen zijn. Onderzoek dan ook eens hoe de lichaamsperceptie van de depressieve persoon is veranderd. Voelt ze zich meer verbonden met haar lichaam? Is ze meer gegrond in het ‘nu’, in plaats van gevangen in verleden of toekomst? Zo kan aanraking ook een aanleiding vormen, en het vertrouwen vestigen, voor gesprekken die op andere momenten misschien moeilijk te beginnen zijn.

Deze tekst is gedeeltelijk van Holistik!

 

 

Share |
This is Sliced Diazo Plone Theme