Oncologie en voetverzorging. Voordat je n behandeling wilt bij de pedicure vermelden dat je chemo hebt.

De oncologische voet vraagt net iets meer aandacht dan een gewone voet zowel met de instrumentele behandeling, de voetmassage en de voetreflex.

Welke bijwerkingen kan chemo hebben op je nagels?

Door chemotherapie, en dan vooral de chemosoorten met taxaan (zoals Taxotere), kunnen je nagels droger, brozer en breekbaar worden. Ze kunnen ook verkleuren, lijntjes of groeven gaan vertonen, en in het slechtste geval loskomen. Of en in welke mate jij deze bijwerkingen krijgt, hangt af van de soort chemo en de dosissen. Vraag ernaar bij je arts of verpleegkundige of het schadelijk is om een pediocure behandeling te ondergaan. De bijwerkingen zijn vaak moeilijk te vermijden, maar er is best veel dat je kan doen om het schadelijke effect van chemo op je nagels op te vangen.

Rekening houdend met je, is er de pedicure, Lianne voor je. In het geval van chemo en bestralingen wat extra aandacht, liefde, vertrouwen en rust.

Mag ik naar de pedicure tijdens chemo?

Wil je je nagels in topvorm voor je aan je chemo begint. Maak dan voor je allereerste chemokuur een pedicure afspraak. Je kan nog wel gaan, maar let erop dat er niks gebeurt dat wondjes of infecties kan veroorzaken. Nagelriemen bijknippen wordt bijvoorbeeld afgeraden. Maar een relaxerende handmassage of een voedend maskertje kan extra ontspannend zijn.

Nagels lakken mag dat? Is het goed tijdens chemo?

Puur natuur lopen je nagels de minste kans op beschadiging. Ze constant bedekken onder nagellak wordt afgeraden. Maar voor speciale gelegenheden mag je best wel je nagels lakken. Lak zonder alcohol of aceton is een aanrader. Breng dan ter bescherming eerst een kleurloze, voedende basislaag aan zodat de getinte lak niet in je broze nagel kan doordringen. Verwijder je nagellak bij voorkeur nog dezelfde dag met een zachte nagellakremover zonder aceton of andere agressieve bestanddelen.

Helpen vitaminen of voedingssupplementen tegen die typische ‘chemo nagels’?

Wat kan is BEYUNA supplementen voor sterkere nagels. Soms is het uitkijken met voedingssupplementen tijdens chemotherapie. Niet alles is 100% onschadelijk. Zo zijn er stoffen of bestanddelen die de werking van chemo of andere medicatie kunnen dwarsbomen. Vragen? Praat erover met je arts en wees altijd open over de supplementen of aanvullende therapieën die je op eigen houtje neemt of volgt.  

Moet ik die vreselijk koude ijshand / voetschoenen aan in het ziekenhuis?

Tijdens het toedienen van taxaanhoudende chemo krijg je in de meeste ziekenhuizen koelhandschoenen. De kou zorgt voor een verminderde bloeddoorstroming in je handen waardoor de chemo niet je nagels beschadigd. De kou is de eerste minuten inderdaad zeer intens en kan als onaangenaam ervaren worden. Maar de effecten op lange termijn wegen zijn groter dan het tijdelijke ongemak. Vraag desnoods om een extra deken of neem zelf altijd een warme omslagdoekmee. Zijn er geen speciale ‘koelkousen’ verkrijgbaar, vraag dan of je een extra paar handschoenen krijgt en trek ze over je voeten.

Hoe snel worden mijn nagels weer ‘normaal’ na mijn oncologische chemo behandeling?

Na de chemobehandeling zullen je nagels zich meestal snel herstellen. Dat duurt heel verschillend, lang of kort, een paar maanden. Ondervind je moeilijkheden of pijn bij het herstel, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan je indien nodig doorverwijzen voor gespecialiseerde behandelingen. 

Heeft hormoontherapie bij borstkanker een effect op mijn nagels?

Hormoontherapie kan een effect hebben op je nagels, ze kunnen droog en broos blijven en makkelijk scheuren. De tips om ze goed te beschermen zijn eigenlijk dezelfde als tijdens je chemo: kort houden, goed hydrateren en alle producten en handelingen die ze nog brozer maken tot een minimum beperken. 

Chemo nagels? Goed om te weten: zoals altijd kijken we naar de effecten van chemo bij de meerderheid van de mensen. Elk lichaam reageert anders op een chemobehandeling, en uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Praat erover met je arts, onco-coach of verpleegkundige. Mijn tips zijn nooit een vervanging van hun gepersonaliseerd advies.

 

 

 

Share |
This is Sliced Diazo Plone Theme